NOS NieuwsAangepast

Geld voor canon Openluchtmuseum

Het Openluchtmuseum krijgt de komende vier jaar 8 miljoen euro om de canon van de Nederlandse Geschiedenis aan het publiek te presenteren. Dat heeft het Arnhemse museum van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap te horen gekregen.

Het museum krijgt jaarlijks twee miljoen euro. Met dat geld moet het museum een digitale presentatie en een grote tentoonstelling in het museum maken.

Het Openluchtmuseum werkt voor de tentoonstelling samen met het Rijksmuseum in Amsterdam. Dat museum zal voorwerpen uitlenen. Ook maakt het Openluchtmuseum gebruik van de kennis van het Rijksmuseum over de Nederlandse geschiedenis. Over drie jaar moet de tentoonstelling ingericht zijn.

Hunebedden

De presentatie op internet wordt in de vorm van een computerspel gegoten. Het museum wil de bezoekers in spelvorm en met opdrachten door de Nederlandse geschiedenis loodsen.

De presentatie van de canon was eigenlijk de taak van het Nationaal Historisch Museum, maar vorig jaar stopte staatssecretaris Zijlstra de subsidie aan het instituut. Daardoor is het NHM nooit echt van de grond gekomen. Het Openluchtmuseum kreeg van het ministerie de opdracht om een deel van de taken van het NHM over te nemen.

De canon bestaat uit vijftig vensters van belangrijke personen, creaties en gebeurtenissen die laten zien hoe Nederland zich heeft ontwikkeld. Zo staan in de canon de hunebedden, Willem van Oranje, de Statenbijbel, Spinoza en de gasbel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl