NOS NieuwsAangepast

Alarm om ongelukken in horeca

De Nederlandse horeca slaat alarm over het aantal ongelukken onder het personeel. Jaarlijks lopen 12.000 medewerkers van hotels, cafés en restaurants letsel op. Werken in de horeca is daarmee relatief risicovol, zegt VeiligheidNL (het vroegere Consument en Veiligheid).

De helft van de ongelukken zijn snij-ongelukken. Ook uitglijden en verbranden komt veel voor. Per jaar belanden er zo'n 5000 horecawerknemers op de spoedeisende hulp.

Koks moeten het vaakst in het ziekenhuis worden behandeld. "De keuken is de gevaarlijkste plek. Er zijn valpartijen door gladde vloeren en wonden door snijmachines of door verkeerd gebruik van messen," zegt Cees Meijer van VeiligheidNL.

'Kan glad zijn'

Koninklijke Horeca Nederland, het Bedrijfschap Horeca en de horecavakbonden van FNV en CNV zijn een campagne begonnen om horecapersoneel bewust te maken van de kans op ongelukken. Er komen bijvoorbeeld stickers op de keukenvloer met de tekst 'Kan glad zijn'. Ook moeten collega's elkaar aanspreken op onveilig gedrag.

De samenwerkende horeca-organisaties vinden dat werkgevers niet alleen aan hun gasten moeten denken, maar ook aan de veiligheid van hun personeel. "De gast staat op nummer één. Zodra de gasten binnen zijn, moet er in een heel hoog tempo worden gewerkt. De eigen veiligheid wordt dan nog al eens vergeten", zegt Cees Meijer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl