Met een kiesdrempel van 5 procent komen er minder politieke partijen in de Tweede Kamer. Uit een analyse van het ANP en Sargasso.nl blijkt dat ChristenUnie, SGP, Partij voor de Dieren, 50PLUS en GroenLinks bij de laatste verkiezingen niet in de Tweede Kamer zouden zijn gekomen met zo'n kiesdrempel.

Bij de parlementsverkiezingen keert de discussie over een kiesdrempel vaak terug. Het politieke landschap zou minder versplinterd zijn als partijen een minimaal aantal zetels of een minimumpercentage van de stemmen zouden moeten halen.

Geen partij zou genoeg zetels halen om alleen te regeren. Bij een kiesdrempel van 5 procent zou de VVD 45 zetels halen (nu 41) en de PvdA 42 (nu 38).

Kiesdeler

Nu komt een partij in de Tweede Kamer als die de kiesdeler haalt. De kiesdeler is het totaal aantal uitgebrachte stemmen gedeeld door 150, het aantal zetels in de Kamer. Dit jaar stond de kiesdeler op 62.829 stemmen.

Eerder pleitte onder anderen VNO-NCW-voorzitter Wientjes voor een kiesdrempel van 5 procent. Volgens hem zou die helpen om het aantal kleine politieke partijen te verminderen.

STER reclame