In Amsterdam is de tuchtzaak begonnen tegen advocaat Bram Moszkowicz.

De deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten heeft Moszkowicz ervan beschuldigd dat hij grote sommen contant geld heeft aangenomen van cliënten.

De strafpleiter moet zich daarvoor verantwoorden voor de Raad van Discipline. Moszkowicz is zelf niet bij de zaak aanwezig. Hij laat zich vertegenwoordigen door zijn advocaat Gabriël Meijers.

Beroepsgeheim

Advocaten mogen in principe geen contant geld aannemen. Alleen in bijzondere gevallen is dat toegestaan, en bij bedragen van meer dan 15.000 euro moet dat gemeld worden aan de deken.

Moszkowicz erkent dat hij contant geld heeft aangenomen, maar weigert principieel om details over zijn cliënten met anderen te bespreken, ook met de deken. Dat valt wat hem betreft onder het beroepsgeheim.

Volgens de deken heeft Moszkowicz ook onduidelijke rekeningen aan cliënten gestuurd, en heeft hij al een aantal keren geen jaarrekening ingediend,

Sancties

De Raad van Discipline kan diverse sancties opleggen, zoals een waarschuwing of een schorsing. De zwaarste straf is 'geschrapt worden uit het tableau', wat erop neerkomt dat iemand niet meer als advocaat mag werken.

Van de 1200 klachten die vorig jaar tegen advocaten werden ingediend, leidde de tuchtzaak in tien gevallen tot uitzetting uit de advocatuur.

STER reclame