NOS NieuwsAangepast

Prinsjesdag anders dan anders

Het is Prinsjesdag. Vanmiddag leest koningin Beatrix in de Ridderzaal de Troonrede van het demissionaire kabinet-Rutte voor.

In de zaal zitten de leden van de Eerste Kamer, de leden van het demissionaire kabinet-Rutte en de leden van de Tweede Kamer zoals gekozen in 2010. De nieuwe Kamerleden, die vorige week gekozen zijn, zijn er nog niet bij.

Tradities

De stad Den Haag staat vandaag weer bol van de tradities, met de Gouden Koets en veel dagjesmensen langs de kant van de route. In verband met de verbouwing van het Mauritshuis is de route van de Gouden Koets dit jaar iets aangepast.

Natuurlijk is er ook weer de 'hoedjesparade' op het Binnenhof, bij de Ridderzaal.

Koffertje

Demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën komt vanmiddag naar de Tweede Kamer met zijn bekende koffertje. Daarin zitten de Miljoenennota en de Rijksbegroting. De stukken zijn nog niet bekend, journalisten krijgen de stukken pas om 15.00 uur.

Vorig jaar was het iets minder spannend omdat toen alle plannen van het kabinet al vroegtijdig bekend waren. Ze lekten een paar dagen eerder uit.

Anders

Omdat er net verkiezingen zijn geweest en er nog geen nieuw kabinet is, is Prinsjesdag dit jaar inhoudelijk ook iets anders dan anders. In de Prinsjesdagstukken zullen vooral de belangrijkste bezuinigingspunten van het Vijfpartijenakkoord van afgelopen voorjaar staan.

Daarin werd onder meer afgesproken iets te doen aan de hypotheekrenteaftrek, de AOW-leeftijd (omhoog naar 67 in 2023) en bezuinigingen in de zorg. Zo is onder meer afgesproken de rollator uit het basispakket te halen.

Ook op het gebied van belastingen zijn in het Vijfpartijenakkoord afspraken gemaakt die terugkomen in de stukken van vandaag. Zo komt er een hoger BTW-tarief van 21 procent per oktober en worden sigaretten en shag duurder omdat de accijns omhoog gaat. Dat geldt ook voor de accijns op bier, die 10 procent omhoog gaat, wijn (15 procent) en sterke drank (6 procent).

Nieuwe Kamer

Donderdag worden de nieuwe Tweede Kamerleden geïnstalleerd. Zij kunnen de Miljoenennota de komende tijd weer helemaal veranderen.

De NOS doet vandaag uitgebreid verslag van Prinsjesdag 2012. Radio, tv en internet besteden volop aandacht aan de presentatie van de plannen van het kabinet voor volgend jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl