NOS NieuwsAangepast

Banken NL dieper in Zuid-Europa

Nederlandse banken hebben het eerste kwartaal van dit jaar niet minder, maar juist meer geld geïnvesteerd in de zwakke eurolanden. Dat blijkt uit de nieuwste kwartaalcijfers van de 'bank van de centrale banken', de Bank of International Settlements (BIS).

Wereldwijd blijven banken hun geld wel terugtrekken uit de Zuid-Europese landen en Ierland, maar Nederlandse banken gingen tegen deze algemene trend in.

Somber

Die hebben inmiddels voor 125 miljard dollar uitstaan in Spanje, Italië, Ierland, Portugal en Griekenland. Eind vorig jaar ging het nog om 123 miljard dollar. Dat betreft leningen aan banken, overheden en particulieren.

Sinds de crisis vier jaar geleden losbarstte, trekken banken zich steeds verder terug binnen de eigen landgrenzen. Vooral Amerikaanse banken zien de ontwikkelingen in de eurozone somber in, en nemen het zekere voor het onzekere.

Recordbedrag

Het eerste kwartaal van dit jaar werd voor een recordbedrag aan leningen weggehaald uit banken in Griekenland, Ierland, Italië, Portugal en Spanje: 92 miljard dollar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl