Het aantal Nederlandse studenten in Vlaanderen blijft groeien. Afgelopen jaar schreven zich 5773 Nederlandse studenten in bij Vlaamse universiteiten en hogescholen. Daarmee is hun aantal in 10 jaar ruim verdubbeld.

De stijgende trend blijkt uit cijfers die de Belgische krant De Standaard vandaag publiceert. Belangrijke oorzaak van de trek naar het zuiden is het lage collegegeld in België. Een jaar studeren aan een Vlaamse universiteit kost 578 euro, in Nederland 1771 euro, terwijl de kosten hier nog extra kunnen oplopen door de langstudeerboete.

Daarom trekken Nederlandse studenten ook voor andere studierichtingen naar België dan geneeskunde en tandheelkunde, die al langer in trek zijn. Vorige maand deden 699 Nederlanders in Vlaanderen voor die studies toelatingsexamen.

Onbetaalbaar

Een ambtenaar van Onderwijs wijst in De Standaard op een dreigend probleem voor Vlaanderen en pleit voor maatregelen: "Sommige EU-landen maken onderwijs in eigen land onbetaalbaar en dat leidt ertoe dat andere landen daarvan de lasten dragen. Het is daarom belangrijk dat in de toekomst het onderwijsbeleid beter op elkaar wordt afgestemd."

België is na het Verenigd Koninkrijk het populairst bij Nederlanders die in het buitenland gaan studeren. Van de 46.300 Nederlanders die in het buitenland studeren, doen zo'n 6.600 dat aan de andere kant van het Kanaal. Andere populaire landen zijn Duitsland, de VS en Spanje.

STER reclame