NOS NieuwsAangepast

Naam Bouterse in drugsdossier

De Nationale Recherche heeft aanwijzingen dat de Surinaamse president Desi Bouterse nog steeds bemoeienis heeft met drugshandel in zijn land. Dat blijkt uit stukken uit het onderzoek naar de internationaal opererende drugsorganisatie van de Nederlandse Surinamer Piet W., die de NOS in handen heeft.

Het huis van Piet W. in Amsterdam was door een speciale eenheid van de politie volgehangen met microfoons. In de woning praatte W. nietsvermoedend over zijn handel en wandel, ook over zijn contacten met "Bouta", met wie volgens de politie Desi Bouterse wordt bedoeld.

Onderschepping

W. en vier medeverdachten werden in april aangehouden in een van de grootste onderzoeken van de Nationale Recherche van de laatste jaren. Volgens het OM smokkelden de verdachten grote hoeveelheden cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Europa.

Het onderzoek werd 2 jaar geleden gestart na de onderschepping van een partij van ruim 1000 kilo cocaïne in de haven van Rotterdam. Daarna zijn nog partijen opgespoord van 400 kilo in Hongkong en 1500 kilo in Kaapverdië.

In Suriname werden in april in het bijzijn van Nederlandse rechercheurs diverse woningen doorzocht. De actie was bijzonder omdat de contacten tussen justitie in Nederland en Suriname bevroren leken te zijn nadat Desi Bouterse in 2010 tot president was verkozen.

Versluierende taal

Direct na de arrestatie van Piet W. waren er al berichten dat hij bevriend was met Dino Bouterse, de zoon van de president, die een speciale anti-terreureenheid in Suriname leidt. W. leefde op grote voet, constateerde de recherche. Zo reisde hij veel en bezocht hij regelmatig wedstrijden van zijn favoriete voetbalclub FC Barcelona.

Het onderzoek naar de organisatie van W. was uitermate moeilijk voor de recherche omdat de verdachten voorzichtig waren in hun telefoongesprekken en bovendien vaak van mobiele telefoons wisselden. In hun telefoongesprekken gebruikten ze versluierende taal, aldus het OM. Bovendien verbleven ze vaak maar korte tijd in Nederland.

Vliegtuig

Maar in een op donderdag 29 maart van dit jaar afgeluisterd gesprek tussen Piet W. en een medeverdachte vertelt W. dat hij door een kennis is benaderd over een kapot vliegtuig dat met vermoedelijk 400 kilo cocaïne in een veld staat bij de Tibiti, een rivier in het noorden van Suriname.

De kennis vraagt W. naar het vliegtuig te gaan. Maar W. benadert ''Bouta'' en Dino omdat die het gebied goed kennen en er eerder kunnen zijn dan de politie, zo vertelt hij aan de medeverdachte.

W. vertelt ook dat "Dino" inderdaad naar het vliegtuig is gegaan en het toestel heeft verbrand en de drugs heeft meegenomen. "Bouta" heeft volgens W. vervolgens de helft van de aangetroffen partij drugs zelf gehouden en de andere helft aan de kennis van W. gegeven.

Bouterse werd in 1999 in Nederland bij verstek veroordeeld tot 11 jaar cel voor drugshandel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl