NOS NieuwsAangepast

Klok Notre Dame in Asten gegoten

In Asten is vandaag de Mariaklok voor de Notre Dame gegoten. Het Nederlandse bedrijf Koninklijke Eijsbouts maakt de grootste en voornaamste klok voor de kathedraal in Parijs, die volgend jaar 850 jaar bestaat. Er komen negen nieuwe klokken in de toren.

Na maanden van voorbereiding was aan het eind van de middag het spannende moment van het gieten van de klok. Duizenden kilo's gesmolten klokkenbrons werden in een mal gegoten bij een temperatuur van 1100 graden. "Je bent altijd benieuwd naar het resultaat", zegt klokkengieter Wim Hurkmans, die de leiding had.

Eind dit jaar gaat de klok van ruim 6000 kilo naar de Notre Dame. Hij heeft een diameter van 1,60 meter.

De klok krijgt een lage toonsoort. "Hij zal klankkarakteristieken hebben die een brug moeten slaan tussen een heel oude klok uit 1680 die al in de toren hangt en de acht nieuwe klokken die in Frankrijk worden gemaakt", zegt directeur Joost Eijstbouts. Om dat voor elkaar te krijgen, heeft het bedrijf samen met de TU Eindhoven een computerprogramma ontwikkeld.

Heel bijzonder

Eijsbouts heeft in het verleden ook klokken ontworpen voor de kathedraal in Burgos en die in Santiago de Compostella, maar de Notre Dame is "wel heel bijzonder". Vandaar de aanwezigheid bij het gieten van bisschop van Den Bosch Hurkmans. Ook de Franse opdrachtgevers waren erbij.

Volgend voorjaar op Palmpasen is de klok voor het eerst te horen in Parijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl