Een langlopend onderzoek naar alle planten van tropisch Oost-Afrika is afgerond. Het project, the Flora of Tropical East Africa, begon in 1948. Het was de bedoeling dat het 15 jaar zou duren, maar het duurde vier keer zo lang.

In het onderzoek catalogiseerden 135 onderzoekers 12.104 plantensoorten in Kenia, Tanzania en Uganda. Zeker 1500 soorten waren voor het project begon nog onbekend.

Endemisch

De van oorsprong Nederlandse Henk Beentje had de laatste jaren de leiding over het project. Tegen de Britse omroep BBC zei hij dat het een belangrijk onderzoek was, omdat je zonder officiële namen voor planten moeilijk onderzoek kunt doen en niet onderbouwd kunt conserveren. "Nu is al het werk dat hier voortaan wordt gedaan, gestoeld op een stevig fundament", aldus Beentje.

Het landschap van tropisch Oost-Afrika loopt uiteen van de steppe van de Serengeti, de hooglanden rond de Kilimanjaro tot het regenwoud in Uganda. Door deze diversiteit groeit 4 procent van de plantensoorten van de wereld in de regio. 2500 soorten zijn endemisch in het gebied; ze komen alleen daar voor.

STER reclame