NOS NieuwsAangepast

Rutte en Samsom opgetogen

VVD-leider Rutte vindt het resultaat van zijn partij "prachtig". Hij benadrukte in de toespraak voor zijn aanhang dat de VVD in de geschiedenis nog nooit zo groot is geweest.

Rutte beschouwt de uitslag als een grote steun in de rug om het beleid voort te zetten. Hij noemde onder meer het op orde krijgen van de overheidsfinanciën, het veiligheidsbeleid en het immigratiebeleid. Maar hij onderstreepte dat nog niet zeker is of de VVD de grootste wordt.

'Overweldigend'

Ook PvdA-leider Samsom is erg blij over de prognose van de uitslag. Hij noemt het een overweldigend resultaat, ongeacht wie nu de grootste partij wordt, de VVD of de PvdA.

Volgens hem hebben de kiezers afgerekend met "het chagrijn van de afgelopen twee jaar". Hij zei dat het nieuwe kabinet niet moet doorgaan op de "heilloze weg" van de afgelopen tijd.

Samsom meent dat het land niet vraagt om verdeeldheid en polarisatie. Hij wil graag meedoen aan een nieuwe coalitie. Die moet een sterker en socialer beleid voeren. "Eerlijk delen en vooruitgang mogelijk maken zijn mijn kompas."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl