NOS NieuwsAangepast

Museum ontdekt oudste kleurenfilm

Het Britse National Media Museum in het Engelse Bradford heeft een kleurenfilm gepresenteerd die in 1901 of 1902 gemaakt moet zijn. Het is daarmee de oudst bekende kleurenfilm.

Het gaat om prototypen van een proces dat door de Engelse fotograaf Edward Turner was uitgevonden. Hij ontwikkelde een procedé waarbij de filmcamera door gekleurde filters filmde. Door die rode, groene en blauwe frames op dezelfde plek te projecteren, ontstond de illusie van een kleurenfilm.

Turner filmde meerdere scènes, waaronder een rode papegaai, een straatbeeld in Londen en zijn drie kinderen die naar een goudvissenkom kijken. De methode bleek echter zeer bewerkelijk en het beeld was moeilijk scherp te krijgen. Daarom werd de camera niet verder ontwikkeld.

Archief

Toen Turner in 1903 overleed aan een hartaanval, gingen de filmpjes naar zijn investeerder, die zijn archief in 1937 overdroeg aan het Britse Science Museum. Pas toen de collectie drie jaar geleden werd overgebracht naar het mediamuseum zag een curator het belang ervan in.

De film werd de afgelopen jaren gerestaureerd en gedigitaliseerd. Hij is vanaf morgen te zien in het museum. Later deze maand zendt de BBC een documentaire uit over Turner.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl