President Klaas Knot van de Nederlandsche Bank zegt dat ingrepen in de pensioenen de komende tijd noodzakelijk zijn. De fondsen moeten rekening houden met een lager rendement op de beleggingen en met een lage rente, zei Knot op een pensioenbijeenkomst in Bussum.

Ook moet de premie misschien omhoog. "Minder rendement betekent dat er meer in de spaarpot gestopt moet worden om die gevuld te krijgen."

Te duur

Volgens DNB-directeur Joanne Kellermann is de pensioenregeling te duur en moeten de fondsbesturen ingrijpen. "Als het niet anders kan, zal de regeling soberder moeten worden."

Eind augustus stonden de fondsen op een gemiddelde dekkingsgraad van 96,6 procent, ver onder het wettelijk minimum van 105 procent. Veel fondsen zullen daarom dit najaar waarschijnlijk besluiten tot het verlagen van de pensioenen.

Hoop

Pensioenfondsen hopen nog dat minister Kamp bereid is de regels voor de pensioenfondsen aan te passen. Om te berekenen hoeveel pensioenfondsen in kas moeten hebben, rekenen de fondsen met de huidige lage rente. Als die rente niet wordt aangepast, moet pensioenfonds ABP de pensioenen de komende jaren met meer dan 14 procent verlagen. Dat stond in een notitie die deze zomer uitlekte.

Ook moeten de pensioenpremies dan fors omhoog. ABP en andere fondsen pleiten daarom voor andere regels. De fondsen hopen dat ze mogen rekenen met een hogere rente, waardoor de kortingen misschien kunnen worden voorkomen. Maar de toezichthouder geeft weinig ruimte voor aanpassingen.

Geen nieuwe auto

Bankpresident Knot verwacht dat de economische groei de komende jaren zal tegenvallen. "Een gezin dat meer afbetaalt op zijn hypotheek, kan misschien even geen nieuwe auto kopen. De afbouw van schulden zou daarom langdurig kunnen leiden tot zwakke economische vooruitzichten."

Daar hoort volgens Knot een lage rente bij. "Dat de rente ooit weer gaat stijgen, is vrijwel zeker. Maar erop gokken dat dit op korte termijn zal gebeuren, is een vorm van illusie-politiek."

STER reclame