De trojka van EU, IMF en ECB eist dat Griekenland een zesdaagse werkweek invoert, de werkdag oprekt naar maximaal 13 uur en de opzegtermijn en ontslagvergoeding halveert. De eisen staan in een uitgelekt document van het Griekse ministerie van Sociale Zaken.

Ook is uitgelekt dat de inspecteurs van de Trojka eisen dat de pensioenleeftijd meteen verhoogd wordt van 65 naar 67 jaar. Dat betekent dat mensen die binnenkort met pensioen zouden gaan, nog twee jaar moeten doorwerken. Ook moet een zesdaagse werkweek worden ingevoerd.

Sociale onrust

De trojka dringt al langer aan op het ontslag van 150.000 ambtenaren, te beginnen met 15.000 voor het eind van het jaar. De Griekse regering wijst het eisenpakket af. De regeringspartijen vrezen grote sociale onrust als dergelijke maatregelen worden ingevoerd.

De partijvoorzitters van de conservatieven, de socialisten en Democratisch Links bespreken vanavond opnieuw een bezuinigingspakket van 11,5 miljard euro. De Griekse pers acht het uitgesloten dat er nog deze week een akkoord wordt gesloten.

STER reclame