NOS NieuwsAangepast

Vaste voeding bij jongere baby's

Consultatiebureaus werken aan een nieuwe richtlijn voor het moment waarop baby's vaste voeding mogen krijgen. Op dit moment geldt in Nederland het advies om daar na zes maanden mee te beginnen. In de nieuwe richtlijn wordt dit waarschijnlijk teruggebracht naar vier tot zes maanden.

Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, dat het advies opstelt, benadrukt dat de nieuwe richtlijn nog moet worden goedgekeurd. Ouders wordt dan ook aangeraden om voorlopig nog het huidige advies van zes maanden aan te houden. De nieuwe richtlijn gaat waarschijnlijk volgend jaar in.

Allergie

Uit onderzoek van het Erasmus MC is gebleken dat kinderen geen groter risico lopen op het ontwikkelen van een allergie wanneer ze eerder beginnen met vaste voeding. Dat werd tot nu toe gevreesd.

Volgens de onderzoekers zijn er aanwijzingen dat het immuunsysteem juist tussen de vier en zes maanden op een punt is dat het goed aan nieuwe voedingsmiddelen kan wennen. Daardoor zou het risico op allergieën kleiner kunnen worden.

Obstipatie

De onderzoekers raden wel aan om te wachten met broodkorsten, pap met gluten en vis. Bij deze producten is er een hogere kans op obstipatie of astma-achtige klachten.

Het Erasmus MC deed onderzoek onder 10.000 kinderen. Daarbij is vooral gekeken naar producten die vaak allergieën veroorzaken, zoals pinda's en koemelk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl