1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Ontslagen bij Philips, een overzicht

Philips en saneren, twee woorden die de afgelopen decennia onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Een overzicht van de bezuinigingen door de jaren heen:

1986

Een kwart eeuw geleden werken er nog 344.000 mensen bij Philips, het bedrijf dat groot werd met de gloeilamp. De omzet is robuust en het bedrijf maakt flinke winst. Toenmalig topman Van der Klugt bouwt een breed bedrijf. Philips doet in die jaren alles: licht, computers en communicatie. Het bedrijf pioniert: de cd-speler is een groot succes

1990

Maar die strategie van veelzijdigheid levert toch niet genoeg op. Jan Timmer begint in 1990 als topman met een fors verlies. Het personeelsbestand is gekrompen tot 273.000. Timmer snoeit flink. Alle onderdelen die niet onder de maat presteren, worden verkocht. Maar er wordt nog steeds niets verdiend.

1996

Ook zijn opvolger Cor Boonstra start met een verlies. De omzet neemt een beetje toe maar het aantal banen blijft dalen, tot 262.000. Boonstra heeft een afkeer van de oude bedrijfscultuur: hij snijdt veel oude managementslagen weg. Misschien wel de pijnlijkste ingreep: het hoofdkantoor verhuist van Eindhoven naar Amsterdam.

2001

De verliezen houden aan, ook onder Gerard Kleisterlee. Het aantal banen is inmiddels gedaald tot 189.000. Het roer moet verder om. De Senseo is een succesnummer. Philips stopt met mobiele telefoons en consumentenelektronica maken plaats voor hoogwaardige 'lifestyleproducten'. Ook zet Philips flink in op gezondheidszorg.

2010

In 2010 is er winst, ondanks een daling van de omzet. Het aantal banen daalt verder, naar 119.000. Maar ook die winst zal verder dalen, waarschuwt de nieuwe topman Frans Van Houten. En er is geen gloeilamp, cd-speler of Senseo die de kar alleen kan trekken. In de gezondheidszorg en verlichting, waar Philips graag voorop wil lopen, zijn andere bedrijven óók heel goed.

2011

Opnieuw verdwijnen er banen bij Philips. De nieuwe topman Frans van Houten is er nog maar net en ook hij haalt net als zijn voorgangers flink de bezem door het bedrijf. In Nederland verdwijnen er 1400 banen, wereldwijd zijn dat er 4500.

2012

Philips gaat wereldwijd nu nog eens 2200 banen schrappen om 300 miljoen euro extra te besparen. De klappen vallen met name bij de medische divisie en de lichtdivisie. Hoeveel banen in Nederland worden geschrapt, kan Philips nog niet zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl