NOS NieuwsAangepast

Philips schrapt 2200 banen extra

Philips gaat wereldwijd nog eens 2200 banen schrappen om 300 miljoen euro extra te besparen. Hoeveel banen in Nederland worden geschrapt, kan Philips nog niet zeggen.

De klappen vallen met name bij de medische divisie en de lichtdivisie. "Dat moet geen verrassing zijn. Dit zijn onze grootste divisies, dus hier valt ook het meeste te besparen," aldus topman Frans van Houten.

Een jaar geleden maakte het concern al bekend 4500 banen te schrappen, waarvan 1400 in Nederland. In totaal moeten de besparingen over twee jaar 1,1 miljard euro opleveren. Bij Philips werken wereldwijd 122.000 mensen, waarvan 14.000 in Nederland.

Philips zegt de extra banen te schrappen om het bedrijf nog efficiënter en minder complex te maken. Vooral ondersteunende functies, op het gebied van IT, financien en personeelsmanagement, verdwijnen. Dat moet het bedrijf beter bestand maken tegen de economische tegenwind, aldus topman Frans van Houten.

Bonden boos

Vakbonden FNV Bondgenoten en De Unie hebben weinig begrip voor de keuze van Philips. De bonden vinden dat het bedrijf de belangen van aandeelhouders zwaarder laat wegen dan die van het personeel.

Beide bonden zijn vooral bezorgd over wat er met de vestiging in Best gaat gebeuren, aangezien dat de grootste vestiging van de medische divisie is. Een woordvoerder van Philips wil niet vooruitlopen op wat er in Best gaat gebeuren. Wel benadrukt hij dat in Best vooral onderzoek en productie zit. Dat zijn nu juist net de functies die Philips wil behouden, aldus de zegsman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl