Opnieuw is er een brandmelding geweest in de spoortunnel bij Schiphol. De melding aan het einde van de middag was de tweede van vandaag. Het ging ook dit keer om een vals alarm.

De laatste weken zijn er geregeld brandmeldingen in de Schipholtunnel. Spoorbeheerder ProRail gaat het systeem van rookmelders en meldingen van machinisten daarom onder de loep nemen. ProRail denkt onder meer dat de sensoren van de rookmelders te gevoelig zijn afgesteld.

Hoogst alert

Vanochtend stonden treinen stil voor de Schipholtunnel na een brandmelding die later loos alarm bleek te zijn. Wat de oorzaak was, is nog onduidelijk. "Er kan wat stof opgedwarreld zijn", zegt een woordvoerder van ProRail. "We nemen nu allerlei maatregelen om het aantal storingen in de Schipholtunnel terug te brengen." Een daarvan is het opnieuw afstellen van de rookmelders.

ProRail benadrukt dat het zekere voor het onzekere moet worden genomen omdat het om een tunnel gaat. "Je moet natuurlijk hoogst alert zijn als er brand uitbreekt."

De spoorbeheerder zegt dat ook de machinist een belangrijke rol kan spelen bij het lokaliseren van een brand. "Als er ook maar een klein vermoeden is van eventuele rook of brand, dan moet je als machinist ingrijpen. Er kan net zo goed wel iets aan de hand zijn."

STER reclame