NOS NieuwsAangepast

Indiase cartoonist opgepakt

Politici te kakken zetten in een spotprentje: in Nederland kijkt niemand er gek van op, maar in India kunnen ze er niet om lachen. Plaatjes van politici die het land bestelen en cocktails drinken van het geld dat naar voedselprogramma's zou moeten gaan: cartoonist Aseem Trivedi komt er niet mee weg. Trivedi zou de staat omver willen werpen en werd daarom dit weekend opgepakt in Mumbai.

"Corruptie is de epidemische ziekte van het Indiase bestuur en mensen die dat blootleggen op deze manier, die moeten hangen," zegt onze correspondent Lucas Waagmeester. "De overheid reageert furieus, want het is vaak natuurlijk gewoon waar wat hij zegt." Trivedi is één van de gezichten van de landelijke anticorruptie campagne, die in India nog steeds bezig is.

Vrijheid van meningsuiting

Vooral veel grote landelijke kranten reageren fel op de arrestatie. "Het grote publiek in India krijgt het allemaal niet zo mee," zegt Waagmeester. "Er heerst nog steeds een cultuur: als de overheid iets doet,dan zal daar wel een goede reden voor zijn. Er is maar een kleine groep die zegt: dit is vrijheid van meningsuiting."

Studenten en politici van de oppositie kwamen vandaag in protest tegen de arrestatie van de cartoonist. De arrestatie bewijst volgens de demonstranten dat politici slecht met kritiek om kunnen gaan.

Trivedi is niet de eerste dit jaar die door een cartoon in de cel belandt. In april werd in Calcutta een professor opgepakt omdat hij cartoons van minster Mamata Banerjee op internet zette. Hij werd later vrijgelaten. Over het lot van Trivedi is nog niets bekend.

Door: Merel

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl