Op ruim zestig plaatsen zijn gratis nepkranten (.pdf) uitgedeeld. Het is een nagebootste nrc.next, die vol staat met nieuws dat net niet helemaal klopt.

Achter de krant zit het Collectief 'zo kan het ook'. De makers willen laten zien hoe Nederland en de wereld er ook uit zouden kunnen zien.

Betere verdeling

De namaakkrant schrijft onder andere dat uit onderzoek van het Internationaal Monetair Fonds blijkt dat de aanpak van de financiële crisis volledig is mislukt.

Het IMF zou daarom pleiten voor het wereldwijd kwijtschelden van schulden, een eind aan alle belastingparadijzen en het aan banden leggen van de financiële sector.

Dat moet leiden tot een betere verdeling van de rijkdom in de wereld, denken de schrijvers. Ze willen met hun namaakkrant de lezers aan het denken zetten.

Volkskrant

Er zijn 175.000 exemplaren van de nep-NRC Next gedrukt. Twee jaar geleden hebben de makers een Volkskrant (.pdf) nagemaakt en uitgedeeld.

Hoofdredacteur Rob Wijnberg van de echte nrc.next vindt dat de namaakkrant er mooi uitziet. Hij zegt dat hij vooraf niet op de hoogte was van de persiflage.

Wijnberg is niet boos en onderneemt ook geen actie. Nagedaan worden is "het mooiste compliment dat je kunt krijgen".

"Wij maken ook wel eens rare kranten of een thema next, maar dit zouden wij zelf nooit gedaan hebben", zegt Wijnberg. Dat komt volgens hem door de politieke kleur en boodschap van de namaakkrant.

STER reclame