NOS NieuwsAangepast

Eiland komt centimeters omhoog

Het Griekse eiland Santorini is in ruim een jaar tijd 8 tot 14 centimeter omhoog gekomen. Tussen januari 2011 en april dit jaar is onder meer met gps vastgesteld dat het oppervlak fors hoger boven de zeespiegel is komen te liggen.

Oorzaak is een ophoping van magma onder het eiland. Het vloeibare vulkanische gesteente duwt het oppervlak omhoog.

Britse wetenschappers zeggen dat er in ruim een jaar 10 tot 20 miljoen kubieke meter magma vanuit diepere aardlagen in de zogeheten magmakamer onder het eiland is gestroomd. Daar is normaal 10 tot 20 jaar voor nodig.

Magmakamer

Santorini, officiëel Thira genoemd, is een vulkanisch eiland. De laatste grote uitbarsting was 3600 jaar geleden. De afgelopen eeuwen zijn er nog wel kleinere uitbarstingen waargenomen, waarvan drie in de vorige eeuw. Hoewel de toename van de magmakamer opmerkelijk groot is, kan toch niet worden voorspeld of het binnenkort weer tot een uitbarsting komt.

In januari 2011 werd een serie kleine aardbevingen gevoeld. De meeste waren alleen met seismische apparatuur vast te stellen. Het was voor het eerst in 25 jaar dat er weer seismische activiteit op Santorini werd vastgesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl