NOS NieuwsAangepast

Rutte: opkomst PvdA 'gevaarlijk'

VVD-lijsttrekker Rutte noemt de opkomst van de PvdA in de peilingen "een gevaar voor Nederland". De premier zegt dat in een interview met De Telegraaf.

Rutte doelt niet op veiligheidsrisico's, maar het zijn vooral de gevolgen van het PvdA-verkiezingsprogramma die in zijn ogen een bedreiging vormen: "minder wegen, minder banen, meer wachtlijsten". "Tussen ons en de PvdA zit de stad Utrecht aan banen: bij hen gaan er 76.000 af en bij ons komen er 285.000 bij."

Volgens Rutte zal het heel moeilijk worden om met de PvdA samen te werken. "Een paars kabinet is voor mij heel ver weg."

Campagne op scherp

De krant concludeert dat Rutte de verkiezingscampagne op scherp zet, nu de PvdA stijgt in de peilingen en het geen uitgemaakte zaak meer is dat de liberalen hun leidende positie in de peilingen op 12 september kunnen verzilveren.

Rutte stelt dat de PvdA onder lijsttrekker Samsom naar links is opgeschoven. "De ideologische veren zijn meer terug dan onder Kok en Bos het geval was."

Over de aanvallen van coalitiepartner CDA op de VVD zegt Rutte dat die voortkomen uit de campagne. De VVD werkt traditioneel goed samen met de christen-democraten. "Het is een partij die je er heel goed bij kan hebben."

Hypotheken

Gevraagd naar de hypotheekrente-aftrek zegt Rutte dat hij "ervoor zal knokken" om die voor bestaande gevallen met een aflossingsvrije hypotheek te houden zoals hij is. "Hoe groter wij worden, hoe groter de mogelijkheid om dat waar te maken".

Vorige maand waarschuwde Rutte ook al voor "het gevaar van socialisten aan de macht". Rutte zei toen weinig onderscheid te zien tussen PvdA, SP en GroenLinks.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl