NOS NieuwsAangepast

Strijd Sudan kost tientallen levens

In Sudan zijn tientallen doden gevallen bij gevechten tussen troepen van president Bashir en rebellengroepen. Dat gebeurde in de regio Darfur en in een provincie die grenst aan buurland Zuid-Sudan.

Over wat er precies is gebeurd, verschillen de lezingen. De regering in Khartoem zegt dat rebellen twee dorpen aanvielen in Darfur en Zuid-Kordofan. Bij de gevechten in Darfur zouden 32 rebellen zijn gedood en enkele militairen; in Zuid-Kordofan zouden 45 rebellen en 21 burgers zijn omgekomen.

De rebellengroepen zeggen dat ze de regeringstroepen uit de twee dorpen hebben verdreven. Daarbij zouden tientallen militairen zijn gedood. Vier rebellengroepen in Darfur en in het zuiden van het land hebben vorig jaar hun krachten gebundeld om het regime van president Bashir omver te werpen.

Zuid-Sudan

De regering in Khartoem beschuldigt buurland Zuid-Sudan ervan de rebellen te steunen. De Zuid-Sudanese regering zegt op haar beurt dat Khartoem rebellen in Zuid-Sudan steunt.

Zuid-Sudan werd vorig jaar onafhankelijk van Sudan. Sindsdien zijn er grote spanningen tussen de twee landen. Ze hebben onder meer onenigheid over het precieze verloop van de grens en over de olie-opbrengsten in het grensgebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl