Defensie is zo wanhopig op zoek naar technisch personeel dat ze hebben besloten jongeren die een speciale ROC-opleiding hebben gevolgd een premie van 10.000 euro te geven. Voorwaarde is wel dat ze eerst vier jaar voor Defensie hebben gewerkt, pas daarna krijgen ze de bonus. Zo wil Defensie de concurrentie aan gaan met andere bedrijven.

Terwijl er 12.000 banen worden geschrapt, heeft het ministerie voor komend jaar nog 1000 technici nodig. Dit betekent dat ze bereid zijn om in theorie 10 miljoen euro aan premies te betalen. "We weten dat jongeren twijfelen om bij Defensie te werken, omdat ze weten dat je er op dit moment vaak maar een paar jaar kunt werken vanwege de bezuinigen", zegt een woordvoerder.

Goede opeiding

Defensie werkt nauw samen met de ROC-studie Veiligheid en Vakmanschap. Jongeren worden hier klaargestoomd tot technicus en lopen tijdens hun studie al stage bij het ministerie. "We weten dat ze een goede opleiding achter de rug hebben en daarom zijn we bereid 10.000 euro uit te loven", legt de woordvoerder uit.

De banen die verdwijnen zijn vooral de staf- en kantoorfuncties. De woordvoerder: "Het is pijnlijk voor deze mensen, maar we kunnen ze niet zo makkelijk omscholen naar bijvoorbeeld automonteur."

Door: Esther

STER reclame