NOS NieuwsAangepast

Opera Soestdijk financieel debacle

De operaproductie Orfeo ed Euridice bij paleis Soestdijk is uitgelopen op een financieel debacle. Het theatergezelschap De Utrechtse Spelen heeft een tekort opgelopen van 1,2 miljoen euro. Het gezelschap zegt dat de recessie de oorzaak is.

Verspreid over twee seizoenen hebben in totaal 90.000 bezoekers de opera in de tuin van het paleis gezien. Volgens De Utrechtse Spelen zijn er vooral deze zomer veel minder kaarten verkocht dan verwacht.

Liefde

Op basis van marktonderzoek dat aan de onderneming voorafging, verwachtte de organisatie dat 78 procent van de kaartjes verkocht zou worden. In de praktijk bleef de kaartverkoop steken op 68 procent. Gemiddeld bezochten per avond 1250 mensen de opera van Christoph Willibald von Gluck, die wordt gezien als een lofzang op de liefde.

Ook de zakelijke markt bleef achter bij de verwachtingen. Er werd maar een kwart van de zakelijke arrangementen afgenomen in vergelijking met de opvoering in 2011.

Inkrimpen

Regisseur en artistiek leider Jos Thie zegt dat "opnieuw pijnlijk zichtbaar wordt dat ook de theaterbezoeker minder geld uitgeeft". Ook twee andere producties 'Veel gedoe om niks' en 'Rain Man' van De Utrechtse Spelen lopen niet goed. Daar is bij elkaar een tekort van 9 ton.

De Utrechtse Spelen gaat vanwege de tegenvallers de organisatie inkrimpen. Ook wordt het aantal producties teruggebracht. Met de gemeente Utrecht en de provincie Utrecht werkt het gezelschap aan een herstelplan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl