NOS NieuwsAangepast

Kerk graf Richard III gevonden

Britse archeologen hebben in Leicester de kerk gevonden waar de beruchte koning Richard III werd begraven. Resten van een muur die werd gevonden onder een parkeerplaats kunnen alleen maar van de kerk afkomstig zijn, concluderen de onderzoekers.

Richard III is vooral bekend door het gelijknamige toneelstuk van William Shakespeare. Daarin wordt hij afgeschilderd als een tiran. Richard III had zijn broer van de troon gestoten en veroordeelde tijdens zijn regeerperiode veel mensen tot de doodstraf. Sommige wetenschappers trekken de verhalen over de wrede koning in twijfel.

Richard is de enige Britse vorst van wie de laatste rustplaats onbekend is. Hij sneuvelde in 1485 bij de Slag bij Bosworth, waar hij zijn troon probeerde te verdedigen tegen troonpretendent Hendrik VII. Na zijn dood werd hij begraven in het nabijgelegen Leicester, in de kerk van een klooster van franciscaner monniken, de Grijzebroederkerk.

Verwoest

De precieze lokatie van de kerk ging al eeuwen geleden verloren, doordat de kerk en het klooster tijdens de Engelse reformatie werden verwoest. Daarna werden er huizen gebouwd op de plek van de ruïne.

Vorige maand begonnen de archeologen met hun zoektocht naar de laatste rustplaats van Richard. Op de parkeerplaats werden twee geulen gegraven, waarin resten van een galerij van het klooster werden gevonden.

Omdat bekend is hoe het kloostercomplex er ongeveer uitgezien moet hebben, werd een derde geul gegraven op de plek waar de kerk zou kunnen hebben gestaan. Daar werden resten gevonden van een muur die lijkt op kerkmuren uit die tijd. Ook werden vloertegels aangetroffen.

DNA

"Uit de dikte van de muur, de ligging van het gebouw en de aanwezigheid van middeleeuwse vloertegels leiden we af dat het hier bijna zeker gaat om de Grijzebroederkerk", legt de hoofdonderzoeker uit.

Het team wil nu verder graven op de plek van de kerk om het koor te vinden waar Richard begraven werd. Als er menselijke resten worden gevonden, zal het dna daarvan worden vergeleken met dat van een afstammeling van Richards zus. Komt dat overeen, dan zal Richard alsnog een koninklijke herbegrafenis krijgen.

De archeologische opgraving is dit weekend te bezichtigen door het publiek. Als het onderzoek is afgerond, zullen de geulen weer worden dichtgegooid en kan er weer worden geparkeerd op de resten van de kerk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl