NOS NieuwsAangepast

Tandenborstel redt ISS

Astronauten hebben een belangrijke reparatie aan het internationale ruimtestation ISS uitgevoerd met behulp van een tandenborstel. Omdat het juiste gereedschap niet aanwezig was, moesten de ruimtevaarders improviseren.

De bewoners van het ISS hadden de afgelopen dagen minder elektriciteit omdat een stroomverdeler van de zonnepanelen kapot was gegaan. Daardoor konden twee van de acht panelen niet worden gebruikt. Bovendien viel op zondag ook een derde paneel uit door een ander probleem.

IJzerslijpsel

De astronauten hadden de afgelopen week geprobeerd de verdeler te vervangen, maar dat mislukte doordat er ijzerslijpsel en ander materiaal in een moer terecht was gekomen. Het lukte daardoor niet het apparaat aan het station vast te maken.

Voordat een tweede ruimtewandeling kon worden gemaakt om de stroomverdeler te vervangen, moesten de astronauten daarom een manier vinden om het slijpsel te verwijderen. Een tandenborstel waaraan provisorisch een handvat was getapet bood uitkomst.

Bezuinigen

In 6,5 uur wisten een Amerikaanse astronaute en haar Japanse collega de klus te klaren. Daarna kon de verdeler weer in gebruik worden genomen.

Als dat niet was gelukt, hadden de astronauten flink moeten bezuinigen op stroom en hadden ze mogelijk zelfs enkele experimenten moeten stopzetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl