NOS NieuwsAangepast

Pechtold: prietpraat van Rutte

D66-leider Pechtold noemt de uitspraken van VVD-leider Rutte over Europa onverantwoord en ongeloofwaardig. Op een vraag gisteravond in het debat in Carré of hij tot het uiterste wil gaan om de eurozone te redden, zei de premier nee.

Pechtold reageerde meteen en vond het een slecht signaal, dat de hele wereld over gaat. Tegen de NOS zei Pechtold vanochtend dat Rutte bang is het hele verhaal te vertellen over Europa.

"Het is populistische prietpraat om te praten over Griekse leiders die achterover leunen. De financiële instellingen komen volgende maand met een oordeel, hoe kun je dan nu al als één land zeggen dat er geen geld meer naar de Grieken gaat? De kans dat hij zijn belofte moet breken is heel groot," denkt de D66-leider.

Door het midden

Pechtold herhaalde nog eens dat hij het liefst een kabinet van drie partijen wil, hooguit vier, door het midden. "Dat heeft de grootste kans. Nederland is altijd uit de crisis gekomen door samenwerking."

De D66-leider wil zelf graag meeregeren, maar hij zei niet met welke partijen hij dat dan voor zich ziet. "Het komt nogal eens voor dat partijen in de onderhandelingen dingen weggeven. Ik geef de richting aan. Ik heb een voorkeur voor een stabiele regering door het midden."

Pechtold zei verder dat hij de komende tijd een zorgvuldig debat wil over het plan om stervenshulp aan ouderen mogelijk te maken voor ouderen die hun leven voltooid vinden. Het gaat dan om het plan van de initiatiefgroep Uit Vrije Wil.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl