NOS NieuwsAangepast

Rutte tegen extra steun voor Grieken

Het vijfde grote debat met lijsttrekkers stond vanavond bij RTL4 in Carré in Amsterdam opnieuw vooral in het teken van de eurozone, de zorg en de AOW. Acht lijsttrekkers gingen met elkaar in debat, en werden een-op-een over hun standpunten ondervraagd.

Het debat begon met de vraag of Nederland het uiterste moet doen om de eurozone bijeen te houden. Wilders (PVV) verweet Rutte (VVD) opnieuw dat hij blanco cheques weggeeft.

Rutte antwoordde dat het in het belang van Nederland is om landen in Zuid-Europa te helpen. "Maar die landen moeten ook de noodzakelijke maatregelen nemen en als dat niet gebeurt, moet de hulp ophouden."

Margaret Thatcher

Samsom (PvdA) en Pechtold (D66) vielen Rutte hard aan op dat standpunt. Rutte zei daarna dat een Grieks vertrek uit de euro "onvermijdelijk" kan zijn. Tot hilariteit van het publiek zei Wilders aan het begin van het debat dat Rutte, Samsom en Roemer bij elkaar minder ballen hebben dan Margaret Thatcher had. D66-leider Pechtold merkte op dat Wilders zich "blijkbaar thuis voelt in het circus Carré".

Even later was er opnieuw grote vrolijkheid toen Wilders over Rutte zei dat die zelfs in het Grieks dróómt. VVD-leider Rutte verweet in een discussie over de zorg zijn uitdagers voor het premierschap Roemer en Samsom een gebrek aan leiderschap.

"Het eerlijke verhaal is dat de zorgkosten de komende jaren zullen stijgen", zei hij. Rutte was het als enige van de drie eens met de stelling dat alle patiënten meer moeten gaan betalen.

PvdA-leider Samsom zei dat hij, net als Roemer van de SP en Jolande Sap van GroenLinks de laagste inkomens wil ontzien en dat de hoogste inkomens meer moeten gaan betalen. Samsom wil ook dat alle artsen in loondienst komen.

Hij pleitte ervoor dat er een eind wordt gemaakt aan het marktdenken en dat het geld voor de zorg regionaal moet worden ingezet. GroenLinks en ChristenUnie maken zich er zorgen over dat daardoor de wachtlijsten zullen terugkeren. "En wachtlijsten zijn het slechtste wat mensen met lage inkomens kan overkomen'', zei Sap. Wilders sprak zich in het debat uit tegen een verhoging van de eigen bijdrage in de zorg.

AOW

Roemer had het even moeilijk bij een ondervraging over de AOW. Hij werd ermee geconfronteerd dat zijn partij de laatste weken drie keer een ander standpunt over de AOW heeft ingenomen, en is afgestapt van de eis dat de AOW-leeftijd 65 blijft.

Roemer reageerde daarop door te zeggen dat de andere partijen nu eenmaal hebben besloten dat de AOW-leeftijd naar 67 gaat, maar dat hij voor mensen met zware beroepen wil regelen dat ze ook in de toekomst op hun 65e kunnen stoppen met werken.

Op de herhaalde vraag of Roemer daarvan bij de formatie een breekpunt wil maken, antwoordde hij dat de SP geen breekpunten heeft, "maar maakpunten". Hij wilde de AOW ook niet toevoegen aan de drie punten waar de SP bij een formatie per se iets wil binnenhalen: bestrijding van marktwerking in de zorg, de inkomensongelijkheid en de armoede onder kinderen.

Zorreguieta

PvdA-leider Samsom zei dat de vader van prinses Máxima, Jorge Zorreguieta, aanwezig moet kunnen zijn bij de inhuldiging van haar man, prins Willem-Alexander tot koning. Hij vindt dat dat besluit tegen die tijd moet worden genomen, maar zei daarna: "Ik denk op dit moment dat dit zou moeten kunnen.'' Vorig jaar sprak de PvdA-fractie zich nog uit tegen de aanwezigheid van Zorreguieta.

RTL peilde na het Carrédebat wie volgens kijkers de winnaar was van het debat. Samsom won opnieuw, zij het dit keer nipt. Hij kreeg 30 procent van de stemmen, tegenover 28 procent voor Rutte. Wilders kwam op de derde plaats met 12 procent. De 'verliezers' van het debat zijn volgens de RTL-kijkers Sap met 4 procent en Slob met 2 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl