NOS NieuwsAangepast

Biologisch eten misschien gezonder

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Er is nauwelijks bewijs dat biologisch voedsel gezonder is dan gewoon voedsel. Dat concluderen onderzoekers van de Stanford University in het vakblad Annals of Internal Medicine, na een analyse van 240 bestaande onderzoeken.

De onderzoekers waarschuwen nadrukkelijk dat hun studie veel beperkingen kent. Ze wijzen erop dat de geanalyseerde onderzoeken elkaar tegenspreken, dat het om een beperkt aantal onderzoeken gaat en dat er mogelijk vertekeningen van de onderzoeksresultaten in de publicaties zitten.

De belangrijkste beperking van de analyse die de Stanford-onderzoekers hebben uitgevoerd is dat er uiteindelijk maar drie van de 240 bekeken studies iets zeggen over het effect van het eten van biologisch of niet-biologisch voedsel.

Voorzichtige conclusie

De onderzoekers trekken de volgende voorzichtige conclusie: "In de gepubliceerde literatuur ontbreekt sterk bewijs dat biologisch voedsel significant voedzamer is dan conventioneel voedsel. Het eten van biologisch voedsel vermindert mogelijk de blootstelling aan overblijfselen van pesticiden en aan bacteriën die resistent zijn voor antibiotica".

De onderzoekers hebben verder gekeken naar verschillen in het vóórkomen van een aantal allergische reacties bij consumenten van biologisch of juist niet-biologisch voedsel en het vóórkomen van infecties door de Campylobacter-bacterie. In beide gevallen werden geen verschillen van betekenis gevonden.

In een eerdere versie van dit bericht werden te vergaande conclusies getrokken. Daarin stond ten onrechte dat biologisch voedsel niet gezonder is dan gewoon voedsel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl