NOS NieuwsAangepast

Maximale straf Facebookmoord

De rechtbank in Arnhem heeft de 15-jarige Jinhua K. vanwege de Facebookmoord veroordeeld tot 1 jaar jeugdgevangenis en 3 jaar jeugd-tbs, waarvan 1 voorwaardelijk. Hij vermoordde begin dit jaar het meisje Winsie (15).

K. is ook veroordeeld voor de poging tot doodslag op haar vader. Het is de maximale straf voor zijn leeftijd. Het Openbaar Ministerie had één jaar jeugdgevangenis en twee jaar jeugd-tbs geëist.

Het is zeer uitzonderlijk dat de maximale straf aan jongeren wordt opgelegd. K. moet ook een schadevergoeding van 21.000 euro aan de vader van Winsie betalen.

Gedragsstoornis

De rechter zei in het vonnis dat K. al vanaf de basisschool problemen heeft en dat hij sociaal en emotioneel beperkt is. Hij is al twee keer eerder veroordeeld voor een delict. Volgens deskundigen heeft K. een ernstige gedragsstoornis met psychopatische trekken en is hij verminderd toerekeningsvatbaar. Hij kan niet tegen groepsdruk. Zijn argument dat hij onder druk is gezet door de Chinese maffia, gelooft de rechtbank niet.

De zaak staat bekend als de Facebookmoord, omdat Winsie via het sociale medium ruzie kreeg met haar vriendin Polly (15). Die klaagde daarover bij haar vriend Wesley (18). Via via werd Jinhua K. ingeschakeld om Winsie te vermoorden.

K. ging in januari naar Arnhem en stak Winsie neer in de hal van haar ouderlijk huis. Ook verwondde hij haar vader. Het meisje overleed vijf dagen later in het ziekenhuis.

Schok

De gevolgen voor de nabestaanden zijn onbeschrijfelijk, zei de rechter. "Daarnaast heeft deze gebeurtenis een enorme schok teweeg gebracht in de buurt, de stad en in het land. Jou wordt verweten dat je in de lange aanloop naar de delicten niet tot bezinning bent gekomen. Je hebt er niet vanaf gezien, terwijl je wel de mogelijkheid had. Je hebt de keuze gemaakt om Winsie en haar vader te willen doden."

De strafzaken tegen Polly en Wesley zijn door de rechtbank in Arnhem aangehouden. In beide zaken moeten nog getuigen-deskundigen worden gehoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl