NOS NieuwsAangepast

Chipshol lekte dossier aan NRC

De directeur van Chipshol, Peter Poot, heeft een gevoelig strafdossier gelekt aan NRC Handelsblad. Het gaat om een dossier in de meineedzaak tegen de voormalige rechters Kalbfleisch en Westenberg.

Poot bekende onder ede voor de rechtbank dat hij heeft gelekt terwijl hij voor geheimhouding had getekend. Hij zei dat hij dacht dat het slechts een intentieverklaring was. Hij was na het lezen van het dossier zo boos geworden, dat hij de informatie wilde laten zien aan het Nederlandse volk.

Zaterdag stond er een artikel in NRC Handelsblad met citaten uit het dossier. Daarin stond onder meer dat de rechters hun juridische contacten inschakelden om zich te verdedigen in de strafzaak tegen hen.

Misbruik ambt

De zaak tegen Kalbfleisch en Westenberg is uniek in Nederland. Het is voor het eerst dat oud-rechters voor de rechter moeten verschijnen voor misbruik van hun ambt.

"Als verdachten zijn ze maandenlang afgeluisterd, hun e-mails werden door de recherche gelezen", vertelt verslaggever Jeroen de Jager. "Kalbfleisch heeft contact gezocht met de hoogste baas van het Openbaar Ministerie, met de voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak en met de minister van Justitie, om op die manier invloed uit te oefenen in zijn eigen zaak." Ook Westenberg zou geprobeerd hebben de zaak te beïnvloeden.

Fraude

De Chipshol-zaak draait om een ruzie over grondbezit bij Schiphol in de jaren 90. Vastgoedbedrijf Chipshol werd verdacht van fraude. Rechter Kalbfleisch zou vriendschappelijke banden hebben gehad met tegenstanders van het bedrijf en geprobeerd hebben via zijn vriend Westenberg te zaak te beïnvloeden. De twee ontkenden dat ze vriendschappelijke contacten hadden, en onder meer daarvoor staan ze nu terecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl