NOS NieuwsAangepast

Gezant Syrië ziet zaak somber in

De nieuwe VN-gezant voor Syrië, de Algerijn Brahimi, heeft bij zijn aantreden zijn taak als een bijna onmogelijke omschreven. Brahimi is de opvolger van Kofi Annan, die het gezantschap opgaf omdat hij geen heil meer zag in zijn missie.

Brahimi, die tevens de gezant is voor de Arabische Liga, zei in een interview met de BBC dat hij zijn taak opneemt "met zijn ogen open, maar zonder illusies".

Zespuntenplan

De Algerijnse oud-minister van Buitenlandse Zaken heeft een grote staat van dienst als diplomaat bij de VN. Hij was onder andere de gezant voor Afghanistan en hij speelde een grote rol bij de overeenkomst die een eind maakte aan de burgeroorlog in Libanon.

Brahimi wil voortbouwen op het zespuntenplan van Kofi Annan. Die bereikte een bestand in Syrië en wilde de strijdende partijen tot onderhandelingen bewegen. Daar is niets van terechtgekomen.

'Te voorzichtig'

De nieuwe gezant heeft om te beginnen afstand genomen van zowel het regime in Damascus als van de opstandelingen. Brahimi noemt de regering van president Assad onbuigzaam.

De rebellen vinden de aanpak van Brahimi te voorzichtig. Zijn reactie daarop is dat hij als internationaal gezant niet van plan is toe te treden tot de Syrische oppositie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl