NOS NieuwsAangepast

Excuses Softenon vallen slecht

Softenonslachtoffers nemen de excuses die de topman van het verantwoordelijke Duitse farmaceutische bedrijf na 50 jaar heeft aangeboden niet serieus.

"Onvoldoende, veel te laat en vol bedrog" zijn enkele kwalificaties van patiënten en hun belangenverenigingen. "Het bedrijf moet zijn portemonnee trekken in plaats van zijn mond opendoen", zei een advocaat namens een stichting van Britse slachtoffers.

Bijwerkingen

Softenon werd in de jaren vijftig op de markt gebracht als middel tegen ochtendmisselijkheid van zwangere vrouwen. Het middel bleek verschrikkelijke bijwerkingen te hebben en ruim tienduizend baby's kwamen zwaar gehandicapt ter wereld.

In 1961 werd het middel uit de handel genomen. Vanaf dat moment hebben de duizenden slachtoffers geprocedeerd tegen het concern dat Softenon op de markt bracht.

Excuses

Pas na ruim 50 jaar heeft de topman van de Grünenthal Group uit Aken in Duitsland excuses aangeboden. Hij voegde daar wel aan toe dat er in de jaren '50 minder bekend was over de bijwerkingen en dat het bedrijf daar dus niets aan kon doen. Die laatste opmerking is veel softenonslachtoffers verkeerd gevallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl