NOS NieuwsAangepast

Na 50 jaar excuus maker Softenon

De topman van de fabrikant van Thalidomide, dat in Nederland onder de merknaam Softenon werd verkocht, heeft zijn excuses aangeboden aan de slachtoffers van het medicijn. Het middel werd in de jaren 50 en 60 voorgeschreven, onder meer om misselijkheid bij zwangere vrouwen tegen te gaan. Het bleek de ongeboren vrucht aan te tasten, waardoor kinderen misvormd werden geboren.

Topman Harald Stock van de Duitse farmaceut Grünenthal zei dat het hem spijt dat het bedrijf ruim 50 jaar heeft gezwegen over de gevolgen. Hij onthulde in Stolberg, waar het bedrijf is gevestigd, een bronzen standbeeld van een misvormd kind.

Afwijkingen

In 1961 werd Thalidomide wereldwijd van de markt gehaald. Toen waren er al 10.000 baby's met afwijkingen ter wereld gekomen. Kinderen waren onder meer zonder ledematen of met verkorte armen of benen geboren. Andere slachtoffers waren blind, doof, hadden hartproblemen of hersenschade.

Stock herhaalde dat de maker van het medicijn handelde naar de wetenschappelijke inzichten van die tijd. Er zijn nog altijd slachtoffers die schadevergoeding eisen. Zij zeggen dat het bedrijf meer wist van de schadelijke bijwerkingen van het medicijn dan het toegeeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl