NOS NieuwsAangepast

Medicijnkosten Nederland laag

Nederlanders geven minder geld uit aan medicijnen dan inwoners van andere West-Europese landen. In 2010 werd in Nederland gemiddeld 347 euro per persoon aan medicijnen betaald. Dat is 14 procent minder dan het gemiddelde van 401 euro.

Er zijn een paar verklaringen, zegt de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK). Medicijnen worden vooral gebruikt door ouderen en buiten Nederland is de vergrijzing relatief hoger. In Duitsland bijvoorbeeld is 20,7 procent van de inwoners ouder dan 65 jaar, in Nederland is dat 15,5 procent.

Goedkoper

Ook worden in Nederland vaker niet-originele medicijnen gebruikt. Die hebben wel dezelfde werking als het oorspronkelijke merkmedicijn, maar zijn een stuk goedkoper. In Nederland gaat het om 60 procent. In landen als Spanje, Frankrijk en België is maar 10 tot 25 procent van de medicijnen generiek. Een andere verklaring is dat Nederlanders niet snel medicijnen slikken.

Vooral in Zwitserland wordt veel geld uitgegeven aan medicijnen; 579 euro. Dat is dus ruim 200 euro meer dan Nederlanders betalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl