NOS NieuwsAangepast

Wereldrecord flessenpost verbroken

Een Schotse visser heeft een fles met een boodschap uit 1914 in zijn netten gevonden. Met de bijna 98 jaar oude flessenpost vestigde hij een nieuw wereldrecord.

Visser Andrew Leaper vond de post voor de oostkust van de Shetland Eilanden. De fles was onderdeel van een partij van bijna 2000 stuks, die in juni 1914 bij wijze van experiment in zee waren gegooid. Een wetenschapper onderzocht daarmee onderstromen in de zee. De flessenpost werd uiteindelijk slechts 17 kilometer verderop gevonden.

In de fles zat een briefkaart met het verzoek om daarop de vindplaats in te vullen en de kaart op te sturen naar het onderzoeksinstituut. De vinder kreeg een kleine vergoeding van een sixpence, een oude munt van 2,5 penny.

Record afgepakt

"Het is een geweldig toeval", zegt Leaper over de vondst tegen de BBC. Met het schip van Leaper werd vijf jaar eerder ook al het wereldrecord flessenpost gevestigd. Een vriend van hem vond toen een fles uit dezelfde partij. "Mijn maat is behoorlijk teleurgesteld dat ik zijn record heb afgepakt."

De visser vond de boodschap al in april, maar het duurde even voordat Guinness World Records het nieuwe wereldrecord ook daadwerkelijk erkende.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl