NOS NieuwsAangepast

Italië haalt 7,3 miljard euro op

Met de uitgifte van nieuwe staatsleningen heeft Italië 7,3 miljard euro opgehaald. De rente die het land voor het geld moet neertellen, ligt voor de 10-jaarslening wel dicht tegen de 6 procent, namelijk 5,82 procent. Vorige keer was dat 5,96 procent.

Ter vergelijking: Nederland betaalt op dit moment slechts 1,8 procent rente voor een 10-jaarslening.

Italië veilde ook een 5-jaarslening. De rente daarvoor bedraagt 4,73 procent. De belangstelling voor de Italiaanse staatsschuld was wat mager: voor de 10-jaarslening was maar 1,4 keer zoveel vraag als aanbod. Daarmee was de vraag wel iets hoger dan vorige maand, toen kwam die uit op 1,3 keer het aanbod.

Kredietwaardigheid

Met het geld worden de lopende uitgaven van het land gedekt. De Italiaanse staatsschuld is opgelopen naar bijna 2000 miljard euro. Italië moet in september voor 29 miljard euro aan schulden en afbetalingen doen en staat dus onder flinke druk. De rente is een indicatie van hoe de markt aankijkt tegen het financieringsrisico en dus de kredietwaardigheid van het land.

Italië was al een paar weken niet meer actief geweest op kapitaalmarkt. De veiling van vandaag is ook de eerste na de opmerkingen van ECB-president Draghi dat de ECB alles zal doen wat nodig is om de euro te redden, waaronder het opkopen van staatsleningen. De rente was bovendien de voorbije week weer langzaam opgelopen, net als die van het andere Europese zorgenkind Spanje. De oplopende rente tekent de aanhoudende onzekerheid op financiële markten over de aanpak van de eurocrisis.

Probleemlanden

In de maand september wordt het spannend voor de eurozone, want er zijn tal van eurotoppen en belangrijke rapporten. Op 6 september maakt de ECB duidelijk hoe zij wil opereren op de financiële markten bij het opkopen van staatsleningen van probleemlanden. En op 12 september komt de uitspraak van het Duitse grondwettelijke hof in Karlsruhe over de grondwettelijkheid van het op te richten Europese noodfonds ESM.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl