NOS NieuwsAangepast

Curiosity op weg naar het oosten

De Marswagen Curiosity is gisteren in oostelijke richting vertrokken. Het voertuig is op weg naar een plek die op zo'n 400 meter afstand ligt van de landingsplaats.

Het was het derde ritje dat Curiosity maakte sinds de aankomst op Mars. Het wagentje legde ongeveer 16 meter af, meer dan zijn eerste twee ritjes samen.

Volgens missieleider Arthur Amador verliep het ritje vlekkeloos, "precies zoals door de ontwerpers van Curiosity werd verwacht". Ook vond hij het "goed om te zien dat er nu Marsgrond op de wielen van de Marswagen zit".

Grondboringen

Curiosity is op weg naar Glenelg, een plek waar drie soorten terrein samen komen. De NASA wil daar onderzoek doen naar de grond. Curiosity zal hier waarschijnlijk ook zijn eerste grondboringen gaan doen.

Ondanks de korte afstand van 400 meter zal het tochtje naar verwachting een paar weken in beslag nemen. Curiosity zal onderweg vaak zal stoppen om de plekken waar hij langsrijdt te onderzoeken.

De Nederlandse wetenschapper Inge Loes ten Kate werkt mee aan het onderzoek en houdt op NOS.nl een weblog bij over de vorderingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl