NOS NieuwsAangepast

Nederlands bedrijf hielp dijken New Orleans standhouden

De Amerikaanse stad New Orleans lijkt de orkaan Isaac zonder al te veel kleerscheuren te doorstaan. Omdat het nog wel te gevaarlijk is om buiten te zijn, is een avondklok ingesteld. Maar de dijken die zijn aangelegd om het water tegen te houden, hielden stand. Dus kon bij het Nederlandse bedrijf Royal Haskoning de vlag uit: zij adviseerden de Amerikaanse Rijkswaterstaat.

De afgelopen jaren hielpen ze vanuit Rotterdam mee om een nieuwe overtroming in New Orleans te voorkomen, door te berekenen hoe hoog de dijken moesten worden.

Vandaag was dus een spannende dag voor Mathijs van Ledden. Hij werkte jarenlang als adviseur in New Orleans. Onze verslaggever Onno Beukers ging langs in Rotterdam; samen met Van Ledden volgde hij hoe de orkaan Isaac zich ontwikkelde, met de Storm Surge Atlas. Daarmee kan je de kracht van de storm inschatten. Hoe, zie je op de volgende beelden:

De orkaan ontwikkelde een snelheid van 130 kilometer per uur en veroorzaakte hevige regenval. Hier kan je Isaac volgen.

Schade

De schade van Isaac tot nu toe: 2,5 miljard dollar. Dat lijkt uiteindelijk veel minder dan door de enorme storm Katrina uit 2005, maar morgen denken ze pas duidelijkheid te hebben over de totale schade.

Meer dan 600.000 huishoudens in de staten Louisiana, Mississippi en Arkansas zitten zonder elektriciteit en het is niet duidelijk wanneer dat probleem is verholpen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl