NOS NieuwsAangepast

LIVE: geen gijzeling toestel Schiphol

Op Schiphol werd gedacht aan een gijzeling van een Spaans toestel, maar het was loos alarm, meldt de marechaussee.

14:19 uur: Gijzeling?

Een vliegtuig is onderweg naar Schiphol onder begeleiding van twee F-16's. Er zijn berichten over een gijzeling. De hulpdiensten zijn uitgerukt, waaronder een aantal ambulances.

14:19 uur: Vluchtnummer

Het zou gaan om een vlucht vanuit Malaga van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Vueling met het vluchtnummer VY 8366.

Bekijk hier het vluchtverloop: http://www.flightradar24.com/data/flights/vy8366

14:21 uur: Terreur?

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Erik Akerboom meldt: we houden rekening met het scenario van een gijzeling. De hulpdiensten treffen voorbereidingen.

14:24 uur: Polderbaan

Een getuige in het toestel meldt ons dat het vliegtuig is geland op Polderbaan. De hulpdiensten staan paraat, maar hebben nog niet ingegrepen.

14:26 uur: 'Geen contact mogelijk met piloot'

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zegt dat er geen radiocontact mogelijk was met de piloot. "Dat is voor ons aanleiding om te denken dat er iets aan de hand is en daarom is het vliegtuig begeleid door twee F16's."

14:32 uur: 'Piloot: alles normaal'

Twitteraccount Schiphol Incidenten, doorgaans een betrouwbare bron, meldt dat de piloot geen abnormale dingen heeft gezien.

Volgens de piloot is alles "normaal" aan boord en hij wacht op verdere instructies. Er zijn in totaal 183 mensen aan boord.#vg8366— Schiphol Incidenten (@112Schiphol) augustus 29, 2012

14:34 uur: Foto van F16

De eerste foto van de F16's bij het toestel staat op het internet.

https://twitter.com/DennisdeKanter/status/240787878328823808

14:36 uur: 'Mogelijk persoon van buitenaf aan boord'

Verslaggever Edwin van den Berg meldt: "Er zouden 183 passagiers aan boord zijn. Er zou zijn afgesproken dat een persoon van buiten aan boord gaat om te kijken wat er aan hand is."

Voor zover bekend is dit nog niet gebeurd. De hulpdiensten staan nog bij het vliegtuig, maar grijpen niet in.

14:38 uur: Vueling: geen gijzeling

"De piloot had een ongebruikelijke aanpak toen het vliegtuig het land binnenkwam, zegt vliegtuigmaatschappij Vueling. "Maar aan boord is alles normaal. In Nederland wordt dan automatische uitgegaan van een gijzeling, maar dat is niet zo zegt Vueling."

14:41 uur: Ook passagier: niets aan de hand

Ook een passagier in het vliegtuig meldt aan de NOS dat er niets aan de hand is. "Er was eigenlijk niks aan de hand. We moesten rondjes vliegen. Nu aan het wachten in vliegtuig, deuren zijn nog dicht. Maar er is geen gijzeling."

14:44 uur: Defensie: altijd F16's bij verlies radiocontact

Defensie meldt desgevraagd: "Als er geen radiocontact mogelijk is tussen een vliegtuig en de verkeerstoren gaan er standaard F16’s de lucht in. Dat is altijd zo."

Defensie probeert dan fysiek contact te maken met de piloot door er naast te gaan vliegen. "Nadere info over dit specifieke geval volgt", zegt Defensie.

14:48 uur: Reuters: miscommunicatie met verkeersleiding

Het Britse persbureau Reuters zegt dat er miscommunicatie was tussen de piloot en de luchtverkeersleiding.

"A spokesperson for Spain's Vueling airline said the reports that the plane had been hijacked were due to mis-communication between the pilot and the control tower."

14:51 uur: Trending op Twitter

#gijzeling is trending topic op Twitter. Ook internationale media besteden aandacht aan de problemen met het Vueling-toestel.

Van Reuters India tot de BBC.

FLASH: Dutch military police suspect hijacker on board a plane, which has landed at Schiphol airport - spokesman— Reuters India (@ReutersIndia) augustus 29, 2012

Dutch security forces surround plane containing possible hostages at Amsterdam's Schiphol Airport. Details soon bbc.in/PNN3oW— BBC Breaking News (@BBCBreaking) augustus 29, 2012

14:54 uur: Schiphol doet geen woordvoering

Schiphol wil niet bevestigen dat het niet gaat om een gijzeling. Dat willen ze niet, omdat zij niet de officiële woordvoering doen daarover.

Wat de luchthaven wel over het incident wil zeggen: "Het heeft geen gevolgen gehad voor het vliegverkeer, omdat we op deze tijd in de middag weinig vliegverkeer hebben. We gebruiken nu twee banen, zoals we altijd doen op dit tijdstip."

14:57 uur: Hulpdiensten weg bij vliegtuig

Verslaggever Edwin van den Berg meldt dat de hulpdiensten inmiddels weg zijn bij het vliegtuig van Vueling.

15:01 uur: Grappen op Twitter

Nu het incident blijkt mee te vallen, worden de eerste grappen erover gemaakt op de sociale media.

Als ik het goed begrijp, was er niks aan de hand, maar worden de passagiers nu gegijzeld door hulpdiensten #gijzeling #Schiphol— Ron de Weerd(@Lord_Wanhoop) augustus 29, 2012

'Ik zal het even herhalen, voor de mensen die net inschakelen: op Schiphol is vanmiddag een vliegtuig geland.' #breaking #NOS— Domien Verschuuren (@Domien) augustus 29, 2012

15:03 uur: Foto van de Polderbaan

Verslaggever Edwin van den Berg stond bij de Polderbaan op Schiphol en maakte de volgende foto.

15:07 uur: NTCV: zaak in handen van marechaussee

De verklaring van de Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid over het incident:

"Vanwege verlies van radiocontact met het vliegtuig hebben we uit voorzorg het vliegtuig door twee F16's naar Schiphol laten begeleiden. De zaak is nu in handen van de marechaussee. Wij wachten hun bevindingen nu af."

15:12 uur: Passagier: iets op het vliegveld aan de hand

"Eerst gingen we rondjes vliegen in de lucht, daarna moesten we landen op de Polderbaan en beneden hoorden we dat er niets aan de hand is, maar dat er op het vliegveld iets aan de hand is", zegt een van de passagiers.

15:13 uur: Politie: geen gijzeling

Het leek er al een tijd op, maar nu meldt ook de politie het op Twitter.

Laatste bericht over #gijzeling vliegtuig, bleek miscommunicatie. Er was geen radiocontact mogelijk. Geen gijzeling dus!— Politie Kennemerland (@politieKEN) augustus 29, 2012

15:15 uur: Eerste bewegende beelden

Bekijk hier beelden van het Vueling-toestel, begeleid door F16's.

15:17 uur: Rutte gaat verder met campagne

Premier Mark Rutte was teruggekeerd naar Den Haag, toen hij hoorde van het incident op Schiphol. Hij wilde daar afwachten om te kijken wat er aan de hand was. Hij is nu weer op weg naar Enschede voor zijn campagne-activiteiten.

15:22 uur: Passagier: er is eigenlijk niks aan de hand

Een passagier doet in het Journaal haar verhaal.

15:25 uur: Luchtvaartdeskundige geeft uitleg

Luchtvaartdeskundige Benno Baksteen: "Het is meestal loos alarm, komt over de hele wereld regelmatig voor. Maar als je wacht tot je zeker weet wat er aan de hand is, ben je zeker te laat."

15:34 uur: Arrestatieteam uit voorzorg

Een arrestatieteam is uit voorzorg het vliegtuig binnengegaan. Passagiers worden uit het vliegtuig gehaald en worden met bussen ergens anders naartoe gebracht.

15:37 uur: Marechaussee: geen gijzeling

De marechaussee meldt: er is geen gijzeling. Er is een arrestatieteam in het vliegtuig geweest, zij hebben contact gehad met de bemanning.

Wat er dan wel aan de hand is, kan de Marechaussee nog niet zeggen.

15:40 uur: 'Blij dat ze het nu al weten'

Terrorisme-deskundige Glenn Schoen over de situatie bij Schiphol en het handelen van de hulpdiensten.

15:43 uur: Passagiers in het Vueling-toestel

15:46 uur: Fragment van onderschepping door F16's

Luister hier naar de geluidsopname van het radiocontact van de twee gevechtstoestellen tijdens de onderschepping van het Vueling-toestel.

15:50 uur: Voertuigen van marechaussee arriveren

15:55 uur: Gezagvoerder: worden we gegijzeld?

Verslaggever Edwin van den Berg over de verwarring in de cockpit nadat een toestel van Vueling door twee Nederlandse F-16's werd begeleid.

15:56 uur: Foto van geland vliegtuig

Verslaggever Edwin van den Berg maakte de volgende foto.

16:08 uur: Aankomst arrestatieteam bij het vliegtuig

Een arrestatieteam is uit voorzorg het vliegtuig binnengegaan. Het toestel uit Malaga is geland nadat het door twee F-16's naar de luchthaven was begeleid.

16:21 uur: Reacties op Twitter

Op Twitter reageert men opgelucht dat de vermeende gijzeling loos alarm blijkt te zijn.

Heerlijk voorbeeld die #gijzeling - hoe snel we onszelf tegenwoordig gek maken als er iets even niet werkt en wat sociale media daarmee doet— Tim van Dongen (@TimvanDongen) augustus 29, 2012

Uiteindelijk werd het vliegtuig toch gegijzeld. Door twee F16's #gijzeling #schiphol— Kasper Hermans (@Kzzas) augustus 29, 2012

De kans op een #bevruchting tijdens een #verkrachting tijdens een #gijzeling is dus helemaal klein. #sgp— Mr. JuIi?n Skyf?ll (@xJulianDeBruijn) augustus 29, 2012

16:29 uur: Verklaring Vueling

Vliegmaatschappij Vueling geeft een verklaring uit:

Vueling geeft aan dat er geen sprake is van een gijzeling van vlucht VY 8366 van Malaga naar Amsterdam op 29 augustus 2012, maar van een communicatiestoring tussen het vliegtuig en de verkeerstoren van Schiphol Amsterdam Airport.

Het vliegtuig is vanmiddag naar de grond begeleid door vliegtuigen van de Nederlandse luchtmacht. Deze maatregel is genomen, omdat door nog onbekende oorzaak de communicatie tussen de verkeerstoren en het vliegtuig was weggevallen. In zo'n geval – als twijfel rijst over de veiligheidssituatie aan boord - treedt het veiligheidsprotocol in werking en wordt het vliegtuig naar de grond begeleid.

Het vliegtuig is veilig geland op Schiphol Amsterdam Airport en is op een separate locatie geparkeerd, overeenkomstig de veiligheidsprocedures van luchthaven Schiphol.

16:35 uur: Passagiers uit toestel

Alle passagiers hebben tegen 16.00 uur de Airbus verlaten en stapten in vier bussen. Daarna werd het toestel weggesleept.

16:39 uur: Einde liveblog

We sluiten het liveblog. Kijk voor het laatste nieuws op NOS.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl