SGP-leider Van der Staaij noemt het een feit dat de kans heel klein is dat vrouwen zwanger raken na een verkrachting. "Dat neemt niet weg dat het wel kan gebeuren en dat het een probleem is", voegt hij eraan toe.

In het programma 'Wat kiest Nederland' op RTLZ zegt hij dat hij verkrachting vreselijk vindt en hij erkent de grote gevolgen voor de slachtoffers, maar zijn partij blijft tegen abortus. "Wij blijven onder alle omstandigheden waarin niet het leven van iemand in het geding is, voor het ongeboren leven staan," aldus Van der Staaij.

Verontwaardigd

Via Twitter reageren veel politici verontwaardigd op de uitspraken van de SGP'er.

In Amerika ontstond onlangs opschudding na uitspraken van de Republikeinse politicus Akin. Die zei dat vrouwen die verkracht worden zelden of nooit zwanger raken. Later zei hij dat hij de verkeerde woorden had gekozen en hij bood zijn excuses aan.

Uit onderzoek van de Rutgers Nisso Groep uit 2009 (pdf) blijkt dat van de vrouwen die zijn verkracht 7 procent als gevolg hiervan zwanger raakt. Van deze vrouwen heeft de helft een abortus laten plegen, eenvijfde kreeg een miskraam en eenderde heeft een kind gekregen.

STER reclame