NOS NieuwsAangepast

Eindelijk uitspraak in zaak Rachel Corrie

Bijna tien jaar nadat de Amerikaanse Rachel Corrie (23) verpletterd werd door een bulldozer van het Israëlische leger is er eindelijk een uitspraak. De dood van Corie was een "betreurenswaardig incident", volgens de Israëlische rechtbank. Vanochtend oordeelde de rechter dat de chauffeur van de bulldozer en zijn leidinggevenden niet schuldig zijn aan haar dood. Zij werden al eerder onschuldig verklaard door een militaire rechtbank.

"De staat Israël is niet verantwoordelijk omdat het incident plaatsvond in een oorlogssituatie," zei de rechter. "Mevrouw Corrie beschermde terroristen in een aangewezen gevechtszone." De rechter was verder van mening dat de chauffeur van de bulldozer Corrie niet heeft gezien en voegde toe dat de soldaten hun uiterste best hadden gedaan om mensen weg te houden van de gevechtszone. "Corrie ging niet weg uit het gebied, zoals ieder weldenkend mens wél zou doen," zei de rechter in zijn oordeel.

Getuigen zeggen iets anders

Corrie reisde in 2003 naar de Gazastrook om pro-Palestijnse activisten te steunen. In de grensstad Rafah probeerden Corrie en andere activisten een militaire bulldozer tegen te houden, die op het punt stond een Palestijns huis te slopen. Ze stond volgens getuigen duidelijk in het zicht van de chauffeur, die recht op haar inreed en toen achteruit ging om nog een keer over haar heen te rijden.

De chauffeur zegt dat hij Corrie niet zag en dat haar dood een ongeluk was. Pro-Israël activisten beweren dat Corrie, net als duizenden andere buitenlandse activisten, roekeloos was en ervoor koos haar leven te riskeren. Rechts zie je videobeelden van Corrie en foto's van het moment net voordat ze werd overreden door de bulldozer.

Een lange strijd

Rachels ouders, die in 2005 een rechtszaak begonnen vanwege haar dood, eisen een symbolische 1 dollar aan schadevergoeding en een compensatie voor al het geld dat ze hebben uitgegeven aan proceskosten. Dat geld krijgen ze met deze uitspraak dus niet.

Ze zeggen dat ze al hun spaargeld in de rechtszaak hebben gestopt maar de herinnering aan hun dochter geeft hun de moed om verder te gaan. "Rachel zou trots op ons zijn geweest" zegt Craig Corrie, haar vader.

Symbool voor Pro-Palestijnse activisten

Corrie is een van de weinige activisten die als Amerikaanse de status van martelaar heeft gekregen onder de Palestijnse bevolking. Een van de schepen waarmee in 2010 activisten Israëls blokkade van de Gazastrook probeerden te doorbreken, heette bijvoorbeeld de Rachel Corrie.

Hieronder zie je een video met een interview met Rachel, twee dagen voordat zij onder de bulldozer van het Israëlische leger kwam.

<p><em>Door: Besma <br/> <br/> <br/></em></p></body></html>

Door: Besma

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl