NOS NieuwsAangepast

Meldpunt thuiszitters geopend

De kinderombudsman heeft een meldpunt geopend voor kinderen die naar school moeten, maar dat om verscheidene redenen niet doen.

Ombudsman Marc Dullaert wil met het meldpunt voor thuiszitters onderzoeken hoeveel leerplichtige kinderen er precies van school wegblijven en waarom ze dat doen. Het is een eigen initiatief. Kinderen, ouders maar ook scholen zelf kunnen bij het meldpunt terecht. Een paar jaar geleden wees een steekproef uit dat zeker 8000 kinderen thuis zitten terwijl ze leerplichtig zijn.

"Het betreft vooral kinderen die een handicap hebben, of een chronische ziekte of een stoornis. Er wordt veel te veel gecontroleerd op leerplicht en veel te weinig uitgegaan van recht op onderwijs." Volgens de kinderombudsman wordt er te makkelijk omgesprongen met leerlingen die moeilijk te plaatsen zijn. Er zijn volgens hem zelfs scholen die kinderen "botweg" weigeren.

Zorgplicht

Dat kan niet door de beugel, vindt Dullaert. Volgens hem heeft de houding van de scholen onder meer met geld te maken. "Als je bijvoorbeeld kinderen hebt met dyslectische problemen, dan heb je een duur leerprogramma nodig terwijl de scholen minder budget hebben." Verder zijn scholen als de dood om op een zwarte lijst te komen van zwakke scholen. "Probleemleerlingen halen het resultaat naar beneden."

Wat de kinderombudsman betreft, moet de onderwijsinspectie scholen daarop veel strenger aanspreken. Met de nieuwe wet Passend Onderwijs krijgen scholen een zorgplicht. Als scholen dan nog steeds kinderen weigeren, moeten ze een boete krijgen, vindt Dullaert.

Zeilbroers

Vorige week kwamen de thuiszitters in het nieuws door de dyslectische broers Hugo en Enrique die een zeilreis om de wereld begonnen. De jongens kunnen volgens de ouders op geen enkele school terecht. De middelbare school waarop ze zaten, kon hun niet goed les geven en ook andere scholen zouden dat niet kunnen.

Enrique zit daardoor inmiddels twee jaar thuis. Door te gaan zeilen hebben de jongens recht op begeleiding van de Wereldschool. Die geeft onderwijs aan Nederlandse kinderen in het buitenland. De jongens krijgen boeken mee en worden op afstand begeleid door leraren van de Wereldschool.

De kinderombudsman zegt dat hij over enkele maanden al een goede inventarisatie kan maken naar aanleiding van het meldpunt. De uitkomst stuurt hij dan naar het ministerie van Onderwijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl