NOS NieuwsAangepast

Oud-Philips-topman verongelukt

Oud-topman Wisse Dekker (88) van Philips is vanochtend in het Zeeuwse Zoutelande overleden terwijl hij in zijn auto reed. Zijn auto raakte vervolgens van de weg en reed tegen een verkeersbord, een hek en een schuurtje van een woning.

Telefoonnet

Dekker was president-directeur van Philips van 1982 tot 1986. Hij had binnen het bedrijf onder meer aanzien gekregen door het binnenhalen van een enorme opdracht voor een telefoonnet in Saudi-Arabië.

Dekker werkte zijn hele leven bij Philips, maar volgens Philips-kenner Marcel Metze zijn de meningen over zijn prestaties verdeeld. "Als president-directeur heeft Dekker niet zo heel veel betekend. Hij heeft wel veel plannen gemaakt, maar voordat er uitvoering aan werd gegeven, was hij alweer doorgeschoven naar de post van president-commissaris", zegt Metze. Vanaf 1986 was Dekker voorzitter van de Raad van Toezicht.

Concurrentie

Toen Dekker aantrad als topman, stond Philips onder zware druk door de concurrentie uit Azië. "Dekker heeft zich druk gemaakt over 'het Japanse gevaar', zoals hij het noemde", zegt Metze. "In die tijd waren Japanners sterk in opkomst op het gebied van consumentenelektronica en microchips. Dekker verzette zich tegen de lage Japanse prijzen en probeerde marktbeschermingen en importheffingen te laten invoeren."

Onder zijn leiding leed Philips grote verliezen met de videorecorder. Maar hij boekte succes met de koop van de platen- en filmmaatschappij Polygram in 1985. Hij trad regelmatig in de media op, onder meer om te pleiten voor een sterk en verenigd Europa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl