NOS NieuwsAangepast

D66 wil compensatie OV-forenzen

D66 wil dat OV-forenzen worden gecompenseerd voor de afschaffing van de onbelaste reiskostenvergoeding.

Op het verkiezingscongres in Den Haag is een voorstel aangenomen dat werkgevers de mogelijkheid biedt om OV-gebruikers tegemoet te komen. De taks zelf, zoals die werd afgesproken in het Vijfpartijenakkoord, blijft overeind.

D66 wil het voor werkgevers fiscaal aantrekkelijker maken om werknemers te helpen op dit punt. De overheid zou hier extra geld voor moeten reserveren.

Overgangsregeling

In het verkiezingsprogramma van D66 stond dat er een overgangsregeling zou komen die vooral forenzen ontziet. In plaats daarvan komt nu de voorgestelde compensatie via werkgevers.

D66 is in het Vijfpartijenakkoord akkoord gegaan met afschaffing van de onbelaste reiskostenvergoeding voor zowel forenzen die van de auto gebruik maken als forenzen die met het openbaar vervoer reizen. Dat levert een besparing van 1,3 miljard euro op.

Compenseren

De andere partijen die het akkoord sloten, willen voor een deel of volledig af van de forenzentaks. GroenLinks wil de OV-reizigers ontzien. De ChristenUnie wil dat ook en pleit ervoor dat automobilisten niet te veel worden getroffen. Het CDA kiest voor een verlaging van het onbelaste deel van de reiskostenvergoeding, de VVD wil er helemaal vanaf.

D66 houdt er als enige partij aan vast, maar wil het dus voor werkgevers aantrekkelijker maken om OV-forenzen te compenseren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl