Bernard Wientjes vindt het programma van de SP "een ramp voor Nederland". De voorzitter van ondernemersorganisatie VNO-NCW zegt dat in een interview met het AD.

Wientjes noemt Roemer "een aardige vent, maar zijn programma is gru-we-lijk". Volgens Wientjes zijn maatregelen als het verhogen van de vennootschaps- en vermogensbelasting en het verhogen van het minimumloon "een ramp voor bedrijven en de export".

De SP-plannen leveren volgens Wientjes geen werk op, zoals de partij beweert, maar kosten juist banen. De VNO-NCW voorzitter verwacht dat de export, "de motor van de economie", onder SP-bewind zo ver zal teruglopen dat veel werk verloren gaat. "Het is catastrofaal."

SP-leider Roemer laat in een reactie weten dat hij de verwijten van Wientjes kent. In februari heeft hij een uitgebreid gesprek met de werkgeversvoorzitter gehad en daar zijn de verschillende opvattingen uitgebreid aan de orde gekomen.

'Op hol geslagen'

Ook naar de andere linkse partijen haalt Wientjes uit. De programma's draaien volgens hem te veel om belastingverhoging en herverdeling. "Ze zijn financieel op hol geslagen." De voorzitter waant zich, zegt hij in het AD, terug in de jaren 70.

STER reclame