NOS NieuwsAangepast

Apple wint zaak tegen Samsung

Apple heeft een grote overwinning geboekt in de patentenstrijd met zijn Zuid-Koreaanse concurrent Samsung. Een jury in Californië oordeelde dat Samsung ruim 1 miljard dollar schadevergoeding moet betalen aan Apple.

Volgens de jury heeft Samsung verschillende patenten van Apple geschonden bij de ontwikkeling van smartphones. Het gaat onder meer om de manier waarop gebruikers met hun vingers kunnen in- en uitzoomen en om de vormgeving van het home-venster, met icoontjes voor alle beschikbare apps.

Lager

Na een proces van vier weken, waarin 700 vragen moesten worden beantwoord, had de jury maar drie dagen nodig om tot een uitspraak te komen. Op alle belangrijke punten werd Apple in het gelijkgesteld, maar het toegekende bedrag is wel een stuk lager dan de 2,5 miljard dollar die Apple had geëist.

Samsung beschuldigt Apple ook van inbreuken op patenten. In dezelfde zaak in Californië eiste het Zuid-Koreaanse concern 400 miljoen dollar van Apple. Hiervan werd niets toegekend.

In beroep

Het laatste woord in deze zaak is nog lang niet gezegd, want Samsung gaat tegen de uitspraak in beroep. Ook in andere landen zijn Apple en Samsung in rechtszaken verwikkeld, onder meer in Engeland, Duitsland, Zuid-Korea en Australië.

Ook in Nederland stonden de twee bedrijven al voor de rechter. In april oordeelde de rechtbank in Den Haag dat Apple ongeoorloofd gebruikmaakte van 3G-technologie van Samsung.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl