NOS NieuwsAangepast

Zalm: beursgang ABN beste optie

ABN Amro moet niet in staatshanden blijven, een beursgang blijft de beste optie. Dat zegt bestuursvoorzitter Gerrit Zalm van ABN Amro. Zalm vreest dat de politiek zich anders te veel met de bank gaat bemoeien, "en ik geloof niet dat onze klanten dat willen."

Zalm denkt dat ABN Amro op zijn vroegst in 2014 naar de beurs zal worden gebracht. Maar volgens hem is er "geen man overboord als dat wat later zou zijn." In 2008 werd de bank genationaliseerd. De Partij van de Arbeid suggereerde onlangs dat de bank in staatshanden moet blijven.

Niet eerlijk

Zalm vindt dat onwenselijk. Een bank in overheidshanden verstoort de markt, want "iedereen brengt dan zijn geld naar ABN Amro. Dat is een hartstikke veilige bank omdat de staat aandeelhouder is. Dat zou niet eerlijk zijn."

Daarnaast vreest hij dat politici zich gaan bemoeien met de dagelijkse leiding van de bank. "Ik geloof niet dat onze klanten er op gesteld zijn dat er allerlei politieke bemoeienis komt met de wijze waarop ABN Amro met de klanten omgaat."

Beursgang

Gerrit Zalm wil een beursgang zelf nog meemaken. "Dat hoop ik wel. In ieder geval lijkt me dat interessant." De bank is volgens de topman niet gebaat bij beleggers die de ene dag instappen en de andere dag het aandeel weer laten vallen.

Zalm wil op zoek naar particuliere beleggers met een lange termijn visie. Ook Piet Moerland, bestuursvoorzitter van de Rabobank zei gisteren dat het niet wenselijk is dat de ABN Amro bank in handen blijft van de overheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl