Breivik toerekeningsvatbaar; 21 jaar
In Oslo heeft de rechtbank Anders Breivik toerekeningsvatbaar verklaard en hem veroordeeld tot de maximale gevangenisstraf van 21 jaar. Die straf kan telkens verlengd worden zolang hij als een gevaar voor de samenleving wordt beschouwd. Breivik hoorde het vonnis met een glimlach aan.
De rechters in de zaak-Breivik zijn tot een unanieme uitspraak gekomen. Het Openbaar Ministerie wilde een verklaring van ontoerekeningsvatbaarheid.
Breivik (33) is veroordeeld voor twee aanslagen in juli vorig jaar. In het regeringscentrum van Oslo vielen bij een bomaanslag 8 doden. Breivik ging vervolgens in politie-uniform naar een jongerenkamp op het eiland Utøya, waar hij 69 mensen doodschoot.
Islamisering
Breivik heeft alles toegegeven, maar acht zich niet schuldig. Hij zei dat zijn daden wreed maar noodzakelijk waren, om de islamisering van Noorwegen te laten stoppen. Hij achtte de sociaal-democratische regering verantwoordelijk voor de islamisering van Noorwegen. Hij koos zijn slachtoffers om die reden in een jeugdkamp van de regeringspartij op Utøya.
Tweemaal is Breivik door een team deskundigen psychiatrisch onderzocht, met een verschillende uitslag. De eerste keer werd hij ontoerekeningsvatbaar verklaard. De rechtbank liet een tweede onderzoek uitvoeren, met als uitslag toerekeningsvatbaar. De overlevenden en de familie van de slachtoffers hoopten op een toerekeningsvatbaarverklaring vandaag.
Geïsoleerd
Breivik zal zijn straf geïsoleerd uitzitten in een gevangenis buiten Oslo. Daar is speciaal voor hem een afdeling gebouwd. De veroordeelde heeft vooraf gezegd dat hij vanuit de gevangenis een netwerk wil opzetten van gelijkgestemden.
De twee rechters lezen om beurten de uitspraak voor. Dat neemt uren in beslag. Zij begonnen om 10.00 uur met het vonnis, waarna een minutieuze beschrijving van de daden van Breivik volgde. Na de lunchpauze geven de rechters hun overwegingen om tot dit vonnis te komen.